Gagaringata

I februar 2018 hadde Gagaringata premiere på Vinterlysfestivalen ved Nordland Teater.

Regi: Kenneth Dypvik-Simonsen
Produsent: Kenneth Dypvik-Simonsen/Bare Teater

Manus: Gregory Burke
Oversettelse: Ragnar Olsen

Med: Christian Hestø, Ruben Rosbach, Edvin Anstensrud, Hans Kristian Ingelsrud

Premiere 10.02.2018, Vinterlysfestivalen, Nordland Teater.

Produksjonen støttet av Nordland Fylkeskommune.

Om forestillingen:

På et slitent lagerrom har fabrikkarbeiderne Eddie og Gary bestemt seg for at nok er nok. Det er handlingens propaganda som gjelder og kapitalismen stopper ikke av seg selv. De vil skape en revolusjon i ekte kommunistisk ånd og planen er klar: Vold er eneste alternativ.

Dramatiker Gregory Burke har lykkes med å ufarliggjøre menneskene i stykket med en god dose sort humor. For som han sier selv: Stykket handler om folk og ikke politikk. Folk er morsomme. Den opprinnelige ideen var likevel intet mindre enn å skildre det 19. århundre. Sovjetunionens «rise and fall». Hvordan kunne dette mektige imperiet på en generasjon reduseres til et gateskilt i en skotsk småby?

Gary og Eddie har både ideologien og viljen til å bruke ekstreme midler i sin kamp mot kapitalismen. I en svermerisk visjon om kommunistisk heltemot og arbeiderklassens gjenoppstandelse, skal de forandre verden. De begår en terrorhandling – Eddie og Gary kaller det handlingens propaganda.

Men ting går ikke som planlagt. For det er faen ikke lett å være terrorist når man er allergisk mot ull.

Dessuten kan midlene overskygge målet. Klokka tikker, og en nagende uro melder seg: Er det bare gjenskinnet igjen av den en gang så stolte arbeideren? Er arven etter den kommunistiske revolusjon kun tom estetikk og blind vold?  Har Gagarin krasjlandet?